Swish – betala direkt via mobilen

Dela

Swish är ett otroligt smidigt och kostnadsfritt verktyg som används för att ta emot och överföra pengar snabbt, direkt via din mobiltelefon. Tjänsten introducerades först 2012 och finns fortfarande endast här i Sverige.

I övriga länder är fortfarande klassiska banköverföringar och kontantbetalningar mycket vanligt. I Sverige tar i princip alla affärer och butiker kort och många har även börjat använda sig av just Swish. Med andra ord så försvinner kontanterna mer och mer i vårt samhälle.

Helt rätt i tiden

Bolaget som ansvar för utvecklingen av Swish heter Getswish Ab och ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna. En anledning till att Swishs lansering var för att bankerna ville eliminera konkurrensen när det gäller transaktionsmöjligheter. 2012 introducerades tjänsten Wywallet, som gjorde det möjligt att utföra betalningar direkt via mobiltelefonen, men blev ingen större succé och såldes tre år senare till företaget Payex.

Dock hann bankerna upptäcka att mobilbetalningar var framtiden och började utveckla den hittills smidigaste betalningsappen i vår tid – Swish. I och med den snabba tekniska utvecklingen var denna tjänst helt rätt i sin tid eftersom i princip alla äger en smartphone idag.

Såhär gör du för att installera och använda Swish

  • Se först till att du har ett Mobilt Bank-ID som är kopplat till din bank. Detta behövs för att bekräfta transaktioner och vid inloggning. Ladda ner appen och installera den på din mobil. (Tänk på att välja ett bra lösenord, skulle någon sno din mobil och får tillgång till denna app kan det bli en mycket dyr historia för dig!)
  • Ladda ner Swish-appen. Den finns tillgänglig för Apple-, Windows- och Andriodtelefoner och är helt gratis.
  • Anslut din Swish till din internetbank genom att aktivera tjänsten medans du är inloggad. Välj därefter vilket mobilnummer som ska vara anslutet till ditt bankkonto.
  • Ett SMS med en kod skickas till det nummer du anslutit för att verifikation. Nu ska installationen vara klar och du kan börja använda din Swish.
  • Mottar du en överföring via Swish kommer du få en notifikation på din mobiltelefon. Därefter kan du logga in och klicka på ”händelser” för att se mer information om transaktionen.
  • Vill du själv skicka pengar går du in på ”Betala”. Där skriver du in vem som ska ta emot betalningen (eller väljer ifrån din kontaktlista) och vilket belopp du ska skicka. Bekräfta med ditt Mobila Bank-ID och sedan är din Swish skickad!

Endast fördelar

Den allra största fördelen med Swish är de blixtsnabba och direkta betalningarna. Tidigare kunde överföringar via banken ta upp till en hel dag – nu tar det endast några sekunder innan pengarna finns på kontot. Att tjänsten dessutom är gratis och är tillgänglig oavsett vilken bank man har är ytterligare fördelar.

Swish är optimalt för överföringar vänner eller familj emellan eller för pengainsamlingar av olika slag. Kanske driver du ett välgörenhetsprojekt där du ska samla in pengar eller kanske ska du och din partner dela på middagsnotan. Oavsett vilka överföringar det gäller har Swishs betalningslösning har förenklat och underlättat många olika situationer.

Hur stora summor kan jag Swisha?

Maxbeloppet du kan skicka när du precis skaffat Swish kan variera mellan olika banker, men ligger oftast på omkring 3 000 kr. Du kan swisha upp till 150 000 kr, dock gäller detta endast under en dag. Annars kan maxbeloppet se olika ut beroende på vilken bank du har så ta kontakt med din bank och se vad som gäller för just dig.