Surf med 5G

Dela

2018  kommer du att kunna surfa snabbare på din mobil än någonsin tidigare för då kommer 5G att introduceras i Sverige. 5G kommer inte direkt förändra kvaliteten på dina telefonsamtal men när det gäller surf kommer skillnaden att bli enorm om man jämför med 4G.

Telia ska bli först med 5G i Europa

Från början var det tänkt att 5G skulle börja rullas ut först 2020 men nu verkar det som att det kommer att ske redan 2018. Telia Sonera, som var först i världen med 4G med sin utrustning från Ericsson och Huawei, har denna gång tänkt bli först ut i Europa med 5G år 2018. De har redan inlett ett samarbete med Ericsson i Sverige och Estland och allt verkar gå enligt planerna.

Ericsson har specificerat en mängd kvalitetskrav som måste vara uppfyllda men riktigt alla 5G-krav kommer inte att vara det redan 2018. Förmodligen kommer samtliga krav att vara uppfyllda 2019 eller 2020. År 2020 kommer förvisso även mobiloperatören Tre att lansera sitt nya 5G-nät och redan 2017 har amerikanska Verizon planerat att lansera 5G för kommersiellt bruk i USA.

Blixtsnabbt, stabilt och ska göra våra hem smarta

Det är svårt att säga exakt hur slutprodukten kommer att se ut men Telia och Ericsson har i alla fall angett att dessa kriterier ska vara uppfyllda när deras 5G funkar fullt ut:

  • Datahastigheten ska vara minst 10 Gbit/s (10 000 Mbit/s) till skillnad från 100 Mbit/s som 4G har. Vi snackar alltså om en hastighet som är 100 gånger snabbare än idag.
  • Svarstiderna vid surf med 5G ska vara under 1 ms (en tusendels sekund). Dagens svarstider för 4G är tjugo gånger längre.
  • 5G ska vara mycket stabilare än dagens 4G vilket är viktigt när tekniken används i industrin och för t ex självstyrande bilar. Det är även meningen att de flesta av våra prylar i hemmet ska bli ”smarta”, varenda liten hushållsmaskin och vitvara ska kunna kopplas upp mot 5G. Ericsson siktar på att 50 miljarder prylar ska vara uppkopplade mot 5G i framtiden.
  • Täckningen ska vara betydligt bättre än idag. Det ska även gå att surfa i tunnelbanor och på tågsträckor där man ofta blir bortkopplad idag.
  • 5G ska ha en kapacitet som är 1000 gånger högre än 4G.
  • Energiförbrukningen ska vara lägre.

Så om du gillar blixtsnabb surf och är en förespråkare för smarta prylar har du all anledning att se fram emot surf med 5G.