Surf med 4G och 3G

Dela

Idag har i stort sett alla mobiltelefoner stöd för 4G, i alla fall om man talar om Smarttelefoner för om du har en gammal knapptelefon är det inte helt säkert att det funkar. Den stora fördelen med att vara uppkopplad mot 4G-nätet istället för 3G-nätet är att din surf, ditt filmstreamande och allt annat du gör på nätet flyter på bättre, det går helt enkelt snabbare.

Mobiloperatörer.se ska här visa dig vad det är för skillnad mellan 4G-nätet och 3G-nätet och vilka fördelar de olika näten har.

Hastighet

4G ger dig en teoretisk hastighet på 80 – 100 Mbit/s. Hur snabbt just du kan surfa beror dels på avståndet till 4G-masten och dels på din mobiltelefon. Ja, det är faktiskt stora skillnader på hur snabb surf man kan få med olika mobiltelefoner. Normalt kan man i alla fall nå hastigheter på 20 – 40 Mbit/s med 4G.

Den högsta teoretiska hastigheten för 3G är 16 Mbit/s, men det finns även något som kallas för Turbo 3G som kan ge dig en teoretisk hastighet på 32 Mbit/s. De faktiska hastigheterna brukar vara på ungefär hälften, både för vanlig 3G och Turbo 3G.

Slutsats: 4G är betydligt bättre än 3G för dig som vill surfa snabbt, något du bör tänka på om du ska köpa ett mobilt bredband. Välj alltså 4G framför 3G.

Täckning

Förr var 3G-nätet betydligt mer utbrett än 4G-nätet. Idag är skillnaden inte lika stor men det är fortfarande så att 3G täcker en större yta av Sverige än vad 4G gör. Om du bor i en stad eller i en region med stor befolkning har du garanterat tillgång till 4G, liksom på många andra platser i landet, men om du bor lite avsides i en region som har en liten befolkning finns det risk för att du inte kommer åt 4G nätet. Å andra sidan har även den största delen av norra Sverige numera tillgång till 4G.

Tips: Om du ska skaffa ett mobilt bredband bör du ta reda på om du får tillgång till 4G hos den operatör du funderar på att skaffa bredbandet hos eftersom det kan skilja sig åt mellan operatörerna.

Pris

Det spelar ingen roll om du surfar på 4G-nätet eller 3G-nätet med din mobil, taxan ser likadan ut. För något år sedan var det emellertid billigare att ha ett mobilt 3G-bredband än ett 4G-bredband, men idag kostar det oftast lika mycket att surfa med 4G och 3G hos de flesta operatörer, däremot brukar 3G-modemen fortfarande vara billigare än 4G-modemen.

Tips. Du behöver inte bry dig om vilket nät du surfar över när du använder din mobil. Om du funderar på att skaffa ett mobilt bredband ska du definitivt köpa ett med stöd för 4G även om modemet kan vara något dyrare.