Spara på surfmängden

Dela

Om du surfar mycket, streamar videoklipp och musik och använder appar som kräver internet bör du skaffa en prisplan som ger dig en viss surfmängd, för om du inte gör det kommer ditt kontantkort snabbt ta slut eller din mobilfaktura bli skyhög. Många prisplaner innehåller runt 2 GB i surfmängd, men om du surfar mycket utan WIFI kan du alltid skaffa en prisplan som innehåller 12 – 20 GB surf för 399 – 449 kr hos Telenor eller liknande prisplan hos andra mobiloperatörer.

Om du inte surfar så extremt mycket och/eller inte vill betala så mycket i månaden för att surfa kan du vidta visa åtgärder som gör att den lilla surfmängd du har räcker längre.

Så sparar du på din surfmängd

1. Kolla att mobilen inte uppdateras

I din mobiltelefons inställningar kan du oftast välja ett alternativ som gör att din mobil enbart laddar ner automatiska uppdateringar för dina appar när du är ansluten till ett WIFI-nätverk. Du kan även välja att alltid installera uppdateringarna manuellt.

2. Ange datamängdsbegränsning

Du kan även ställa in din telefon så att den kopplar bort dig från nätet när du inte är ansluten till ett WIFI-nätverk när du har uppnått en viss datamängd. Du kan sätta den på en lägre nivå än du får använda och sedan höja den och sedan snåla extra mycket med din surfmängd.

3. Lyssna på musik och titta på videor offline

Om du vill lyssna på musik på spotify kan du först ladda ner de låtar du vill lyssna på när du har en WIFI-uppkoppling och sedan lyssna på dem offline, då går det inte åt någon surfmängd alls. Försök att göra samma sak med de videor och videoklipp du vill titta på. Se bara till att ha ett stort minneskort innan du gör det.

4. Var försiktig med Skype

Skype kan ta en hel del av din surfmängd, i alla fall om du videochattar. Då är det bättre att strunta i Skype och ringa ett vanligt telefonsamtal istället, det spara du en massa surfmängd på.

5. Ladda inte upp för många bilder och videoklipp

Du bör inte heller hålla på att ladda upp alltför många bilder och stora videoklipp till nätet när du inte har en WIFI-anslutning. Framförallt videoklipp tar en massa surf.