Skydda din identitet

Dela

Idag, när man har halva sitt liv i mobilen, blir man mycket sårbar för identitetsstöld och om man drabbas av det kan privatekonomin drabbas hårt. Om någon stjäl ens identitet, t ex personnummer, bankkontonummer och/eller kreditkortsnummer, kan bedragaren handla på nätet eller ta en kredit i ditt namn och det kan såklart påverka dig hårt. Även intrång i ditt e-post- eller Facebookkonto kan få jobbiga konsekvenser. Mobiloperatörer.se ska därför vissa dig hur du undviker att drabbas av identitetsstöld från din mobil och på nätet.

Åtta tips för att undvika identitetsstöld

  1. Se till att ha en pinkod eller ett svårknäckt lösenord för att låsa upp skärmen. Välj ett lösenord som inte kan förknippas med dig eller din familj. Du bör inte använda delar av ditt personnummer, bostadsadress, namnet på ditt husdjur och liknande. Använda stora och små bokstäver och några siffror. Vi vet att det är jobbigt att behöva knappa in det här varje gång man ska använda sin mobil men om du tar säkerhet på allvar bör du ändå göra detta. Vi rekommenderar inte mönsterlösenord om du vill vara helt säker.
  2. Förvara aldrig koden till ditt mobila BankID i plånboken eller fickan tillsammans med mobilen för om någon stjäl din mobil, ditt körkort och koden kan de enkelt komma åt ditt bankkonto via nätet. Din BankID-kod måste du ha i huvudet och ingen annanstans.
  3. Se till att ha ett riktigt bra antivirus i din mobil eftersom även mobiler och surfplattor kan drabbas av trojaner som kan stjäla din känsliga information. Dessa trojaner kallas även för spionprogram.
  4. Klicka inte på konstiga länkar som dyker upp i dina gratisappar eller i webbläsaren när du surfar. Länkarna kan leda dig till en hemsida som kan installera ett spionprogram i din mobil och det finns även länkar som är smittade.
  5. Du bör vara försiktig med att ladda ner helt nya appar eftersom de knappt är testade av någon annan än. Vänta tills ett antal personer har betygsatt apparna och gett dem omdömen.
  6. Ladda inte ner appar som finns att hämta utanför Appstore eller Google Play, såvida du inte är säker på att appen är seriös.
  7. Se till att din mobil hindrar att appar laddas ner från okända källor, men det är normalt inte något du behöver tänka på eftersom det brukar vara förinställt. Om du har en Android kan du annars kolla om rutan ”okända källor” under Inställningar -> Säkerhet är förbockat eller inte.
  8. Utför inga banktransaktioner eller betala med ditt kort när du är uppkopplad på ett oskyddat offentligt nätverk.