Roaming

Dela

Vad är roaming?

Om du befinner dig på en plats som inte täcks av din mobiloperatör kan du ändå fortsätta använda din mobil genom att använda en annan operatörs nät, det kallas för roaming. Roaming betyder egentligen ”vandra” och orsaken till att det används i detta sammanhang är att din mobil ”vandrar” över till ett annat nätverk när du inte har någon täckning hos din egen mobiloperatör. Det här är mycket ovanligt om man befinner sig i Sverige men om du åker utomlands är händer det garanterat.

Roamingavgifter

När du använder dig av en annan mobiloperatör via roaming får du ingen räkning från den, istället debiteras din ordinarie operatör som i sin tur tar betalt av dig. Det här gör du får betala mer för dina utlandssamtal och den extra avgift som du får betala för kallas för roamingavgift. Det här gäller var i världen du än befinner dig, än så längre.

Roamingavgifterna slopas i EU juni 2017

Sommaren 2015 beslutade EU-parlamentet att roamingavgifterna inom EU ska slopas och det innebär att du inte kommer att få betala mer när du använder din mobil utomlands än när du gör det i Sverige. Det här är någon som mobiloperatörer.se naturligtvis tycker är lysande och någon vi har väntat på, det var nämligen meningen att det här redan skulle ske 2015 men nu träder det i kraft först i juni 2017. Men bättre sent än aldrig.

I samma veva som det bestämdes att roamingavgifterna skulle slopas ska nya regler om nätneutralitet införas. Det här innebär bland annat att operatörerna inte ska kunna prioritera viss trafik och blockera en annan och det begränsar operatörers möjligheter att kunna erbjuda vissa kunder en snabbare hastighet och en bättre kvalitet än vad de gör till andra. Poängen är att alla användare ska få tillgång till ett snabbt och bra nät, och det ger vi också tummen upp för.

Surfa utomlands – 4 saker att tänka på

Numera kan du surfa gratis i hela EU, inklusive Island, Norge och Lichtenstein. Detta är något som vi antar är uppskattat av en hel del mobilanvändare, särskilt de som ofta är på resande fot. Självklart fri roaming något som vi alla väntat på, men det finns en del dolda fällor med dessa nya regler för roaming. Nedan tänkte vi snabbt belysa några av dessa problem och ge dig 4 tips på hur du undviker dyra överraskningar.

  1. Begränsad surfmängd. Även om du surfar för samma pris utomlands som du gör hemma så kan det finnas en gräns för hur mycket du faktiskt får surfa för. Operatören har faktiskt rätt att ta ut en avgift för den som surfar för mycket. Dock är det såklart inte alla operatörer som tar ut en sådan avgift, men du bör ändå ta reda på detta innan du rese utomlands.
  2. Du får inte surfa för länge i samma land. Om du befinner dig i ett land i mer än några månader kan du bli tvungen att visa upp dokument på vad du faktiskt gör i landet. Skulle du till exempel plugga kan du slippa avgifter, men om du bara är i landet för nöjes skull så kan du bli tvungen att betala avgifter för detta. Kostnaden för att surfa utomlands är trots allt inte densamma som att surfa i Sverige. Återigen, detta är inte något som samtliga operatörer kräver, men risken finns alltid.
  3. Ingen fri roaming för satellittelefoner. Satellittelefoner omfattas inte av den fria roamingen. Detta innebär att du måste betala extra om du befinner dig i en situation (kanske ombord på en båt) där du behöver använda en satellittelefon.
  4. Tilläggsavgifter vid förluster. Eftersom reglerna för fri roaming är så pass nya, så kan man inte veta om operatörerna går med vinst eller förlust i det långa loppet. Skulle det visa sig att de förlorar mer än vad de tjänar på den fria roamingen så kan du bli tvungen att betala en tilläggsavgift för utlandssurf som kompensation för operatörens förluster.

Sist men inte minst vill vi passa på att påpeka att dessa fyra punkter inte är något som gäller för alla operatörer. Dock vill vi belysa dessa eventuella problem i förväg så att ingen åker på dem under sin utlandsvistelse. Kolla upp vad som gäller för just ditt mobilabonnemang i förväg om du planerar att surfa utomlands, särskilt om du ska befinna dig utomlands under en längre period.