Roaming

Dela

Vad är roaming?

Om du befinner dig på en plats som inte täcks av din mobiloperatör kan du ändå fortsätta använda din mobil genom att använda en annan operatörs nät, det kallas för roaming. Roaming betyder egentligen ”vandra” och orsaken till att det används i detta sammanhang är att din mobil ”vandrar” över till ett annat nätverk när du inte har någon täckning hos din egen mobiloperatör. Det här är mycket ovanligt om man befinner sig i Sverige men om du åker utomlands är händer det garanterat.

Roamingavgifter

När du använder dig av en annan mobiloperatör via roaming får du ingen räkning från den, istället debiteras din ordinarie operatör som i sin tur tar betalt av dig. Det här gör du får betala mer för dina utlandssamtal och den extra avgift som du får betala för kallas för roamingavgift. Det här gäller var i världen du än befinner dig, än så längre.

Roamingavgifterna slopas i EU juni 2017

Sommaren 2015 beslutade EU-parlamentet att roamingavgifterna inom EU ska slopas och det innebär att du inte kommer att få betala mer när du använder din mobil utomlands än när du gör det i Sverige. Det här är någon som mobiloperatörer.se naturligtvis tycker är lysande och någon vi har väntat på, det var nämligen meningen att det här redan skulle ske 2015 men nu träder det i kraft först i juni 2017. Men bättre sent än aldrig.

I samma veva som det bestämdes att roamingavgifterna skulle slopas ska nya regler om nätneutralitet införas. Det här innebär bland annat att operatörerna inte ska kunna prioritera viss trafik och blockera en annan och det begränsar operatörers möjligheter att kunna erbjuda vissa kunder en snabbare hastighet och en bättre kvalitet än vad de gör till andra. Poängen är att alla användare ska få tillgång till ett snabbt och bra nät, och det ger vi också tummen upp för.