Byta mobiloperatör

Dela

Det är inte alls speciellt svårt att byta mobiloperatör och dessutom behålla sitt gamla telefonnummer. Sedan 1 maj 2014 har dessutom lagen om elektronisk kommunikation ändrats till fördel för oss privatkunder. Numera får uppsägningstiden för ett mobil- och bredbandsabonnemang bara vara på en månad, vilket har gjort det mycket enklare för oss vanliga människor att byta mobiloperatör med nästan omedelbar verkan. Det här är såklart helt perfekt eftersom man då slipper ha kvar ett gammalt mobilabonnemang som man är missnöjd med.

Nu ska vi på mobiloperatörer.se visa dig hur du går tillväga när du vill lämna din gamla mobiloperatör och vad som gäller vid byte av operatör.

Teckna ett nytt abonnemang och säg upp det gamla

Innan du säger upp ditt gamla telefonabonnemang bör du såklart hitta ett nytt förmånligt abonnemang som passar dina behov bäst. När du har gjort det säger du först upp ditt gamla abonnemang så att du vet exakt vilket datum det gamla abonnemanget slutar att gälla och skaffar sedan ett nytt abonnemang, det kan du göra direkt på nätet.

Nummerflytt

Din gamla mobiloperatör är skyldig att släppa ifrån sig ditt mobilnummer och lämna över det till din nya operatör, men den nya är inte skyldig att ta emot det nya numret. Nu är det i och för sig så att de flesta mobiloperatörer är pigga på att få nya kunder så det brukar sällan vara några problem. Du kan även flytta ett kontantkortsnummer men då måste du först registrera det hos din gamla mobiloperatör.

Hos de flesta mobiloperatörer fyller du bara i ditt befintliga telefonnummer när du ansöker om ditt abonnemang på operatörens hemsida. Normalt tar det bara runt 3 dagar tills flytten är klar.

Om du har en operatörslåst telefon

När ditt abonnemang har sagts upp är din gamla operatör skyldig att låsa upp den telefon som ingick när du tecknade ditt gamla avtal. Du får emellertid betala den avgift som står angiven i ditt avtal. Sedan reglerna ändrades när det gäller abonnemang, den 1 maj 2014, har många mobiloperatörer slutat med låsta telefoner eftersom de annars kostnadsfritt måste låsa upp telefonen åt dig.