Betalningsanmärkning

Dela

Visste du att över 600 000 svenskar har betalningsanmärkningar? Detta enligt Upplysningscentralens (UC) undersökningar. Har du en betalningsanmärkning är du med andra ord i gott sällskap. Tyvärr kan en betalningsanmärkning försvåra en hel del moment i ditt liv, inte minst när du vill teckna ett mobilabonnemang.

I denna artikel ska vi titta närmare på vad som gäller för just mobilabonnemang om du har en betalningsanmärkning. Vi börjar att titta närmare på vad en betalningsanmärkning är för något.

Så fungerar en betalningsanmärkning

Om du har varit slarvig, lat eller helt enkelt inte haft råd att betala dina räkningar, trots påminnelser och inkassokrav, hamnar de till slut på kronofogdens bord. Följden blir då en betalningsanmärkning. Denna kan liknas vid en prick i ditt ekonomiska register och anmärkningen finns kvar under tre års tid. Under den tiden sänks din kreditvärdighet avsevärt.

Huruvida tre år egentligen är en rättvis längd på anmärkningen åder det delade åsikter om eftersom du gott och väl kan ha fått ordning på din ekonomi sedan dess att du fått anmärkningen.

Ursprunget till anmärkningen spelar ingen roll

En betalningsanmärkning är något som du självklart i allra möjligaste mån bör undvika men ibland händer det att man åker på en utan att det egentligen var meningen. Kanske har du befunnit dig utomlands under en längre tid och inte haft koll på räkningarna eller kanske har det blivit strul med adressändringen efter flytt till en ny bostad.

Dock är en betalningsanmärkning alltid en betalningsanmärkning och hur du fått den spelar ingen som helst roll. Den kommer ändå sätta käppar i hjulen för dig om du vill ta lån, ingår hyresavtal eller teckna ett mobilabonnemang.

Alternativ vid betalningsanmärkning

När det gäller betalningsanmärkningar kan de olika operatörerna ha skilda åsikter om detta. Så här kan det se ut:

  • Vissa mobiloperatörer accepterar inte att kunderna har en betalningsanmärkning. De hänvisar då kunderna med anmärkning till kontantkort istället.
  • En del operatörer, som till exempel Tre och Tele2, väljer att göra enskilda prövningar på sina kunders ekonomi för att se om deras betalningsförmåga är hållbar i dagsläget. Därefter kan man avgöra vilka tjänster som lämpar sig för kunden.
  • På senare tid har det dykt upp allt fler operatörer som väljer att inte alls göra upplysningar på de kunder som vill teckna mobilabonnemang. Hallon är en sådan operatör. De väljer ofta även att skippa uppsägnings- och bindningstider. Detta är med andra ord en utmärkt möjlighet för dig med betalningsanmärkning men se bara till att du kan sköta betalningarna.

Mobilabonnemang med betalningsanmärkning – fullt möjligt

Som du ser så är det fullt möjligt att teckna ett mobilabonnemang även om du har en anmärkning, så länge du vänder dig till rätt operatör. Som tur är dyker allt smidigare lösningar upp när det gäller mobilabonnemang och villkoren blir bara bättre i och med att konkurrensen ökar.

Dock bör du alltid försöka undvika att dra på dig betalningsanmärkningar eftersom de kan hindra dig ifrån andra viktiga delar i livet, när du till exempel vill ingå ett hyresavtal eller ta ett större lån. Så var noggrann med dina räkningar och lev aldrig över dina tillgångar!